måndag, oktober 30, 2006

 

Amerikanska intresseorganisationer styr oss!

Idag har ett antal studenter som är bosatta på Växjö universitets campus stängts av från sina Internetanslutningar. Anledningen till avstängningen är att de, enligt amerikanska antipiratorganisationer, laddat ned musik och film:

"Avstängningarna har gjorts sedan universitetet via e-post fått exakta uppgifter om vad som laddats ner, vid vilken tidpunkt och från vilken IP-adress. Det har exempelvis gällt filmer" rapporterar Smålandsposten.

Jag försvarar inte fenomenet att ladda ned musik och annat upphovsrättsskyddat material från Internet. Det jag reagerar på här är att universitetets ansvariga med IT-chef Niclas Cronsioe i spetsen anser att studenter per automatik är skyldiga om en amerikansk intresseorganisation säger så. Universitetets IT-avdelning har inte själva studerat loggar eller på annat sätt försökt klargöra vad som hänt utan antar att musik- och filmindustrins företrädare är okränkbara och alltid har rätt.

Ett rimligt agerande från universitetets IT-avdelning hade varit att de presenterat anklagelserna för de berörda studenterna och bett om kommentarer. Ett annat alternativ hade varit att polisanmäla dem för att prova sakens juridiska giltighet. Men istället väljer Niclas Cronsioe att nylansera den rättspraxis som bygger på omvänd bevisbörda. Amerikanska lobbyorganisationer har rätt och studenter har fel. Studenterna stängs av utan att bevisen prövats i svensk domstol. Om studenterna anser sig oskyldiga kan de höra av sig till universitetets IT-avdelning och klaga. Gör de inte det menar Cronsioe att han agerade rätt. För mig är det jämförbart med häxprocesserna: Brinner kvinnorna så hade vi rätt i våra anklagelser!

Universitets IT-ansvariga går i amerikanskt koppel, fy fan!

Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?