tisdag, oktober 10, 2006

 

Resedagboken, dag 7:

Tjaha, nu får vi låtsas att det blivit fredag (i förra veckan alltså). Idag skulle la famiglia på utflykt igen. Nu var det dags för bad i varma källor. Enligt en Toscanabok är bästa stället för sånt badande i Saturnia. Det är en liten ort som ligger i sydöstra Toscana och eftersom det som vanligt var bergsvägar som gällde skulle resan ta cirka två och en halv till tre timmar.

Som vanligt gnällde vi lite om att sitta i bilen så länge men det var häftig utsikt nästan hela tiden så tiden gick riktigt fort. När vi var nästan framme men fortfarande högt upp på bergsvägen såg vi en konstig molnbank eller dimma nere i dalen. När vi kom lite närmare förstod vi att det var de varma källorna. Det såg läckert ut och associationerna gick till Island.

Saturnia är tydligen välkänt för sina varma källor och det har byggts dyra och fina anläggningar av kurortstyp med dyra badanläggningar. Men enligt boken skulle det finnas en naturlig källa kvar där lokalbefolkningen badade. Efter lite stirrande hittade vi ett promenerande par som vi kunde fråga om vägen. Jag var rädd att de skulle vara sura när det kom turister och ville trängas på lokalbefolkningens "hemliga" ställen men de var jättetrevliga och förklarade vägen.

När vi kom fram såg vi att källan var verkligen häftig. Det var som ett antal terasser där varje terass var vattenfylld och cirka två meter bred. Djupet var lagom för att sitta i. Högst upp forsade vattnet ut ur ett hål i berget. Hålet var 4-5 kvadratmeter stort och en stenvägg i mitten tvingade vattnet att delas upp på två tillflöden. Det var rejält tryck så det gick inte att sitta rakt framför dessa flöden. Efter sex-sju terasser rann vattnet ut i en bäck och försvann på nya äventyr.

Vattnet luktade svavel men inte så mycket som vi hade trott. Vi blev sittande ett par timmar och sedan var det dags att fara hemåt igen. På hemvägen stannade vi och åt på en restaurang. Hoppas ingen av de andra människorna där tyckte vi luktade skit.

Visst ja, jag hade utlovat nakenbilder. Det blev bara liiite naket. Tur vad?

Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?