fredag, november 17, 2006

 

Grupparbete och köttfärsfyllda paprikor.

Jag sitter och skriver min del av grupparbetet (utkast alltså, vi jobbar givetvis ihop texterna tillsammans). Det har rullat på i ett par timmar men nu har jag drabbats av tilt i hjärnan. Fantasier om kvällens middag smyger sig på, det är ju fredag!

Jag tror det blir recept från Anrells kokbok:

Köttfärsfyllda paprikor

Ingredienser till 4 portioner:
4 stora röda paprikor
150 g riven gratängost
400-500 g blandfärs eller nötfärs
1 gul lök
1 purjolök
2 msk chilisås
1½ tsk salt
1-1½ krm cayennepeppar
1 krm vitpeppar
1-1½ krm svartpeppar, gärna nymalen
2 krm paprikapulver
1 tsk strösocker
3/4 msk soja
margarin eller annat matfett till bryning

Tillagning:
Skala och hacka löken. Skölj och skiva purjolöken i ½-centimetertjocka skivor. Bryn köttfärsen, löken och purjolöken i en järngryta eller stor stekpanna, tillsammans med matfettet. Krydda under tiden blandningen med salt, vitpeppar, svartpeppar, cayennepeppar och paprikapulver. Häll i chilisåsen, strösockret och sojan när färsen har fått en gyllenbrun färg.

Låt köttfärsblandningen sjuda eller koka på svag värme i 15-20 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och kryddor, beroende på hur stark blandning man vill ha.

Skär av "locket" på parikorna och skölj dem in- och utvändigt. Placera paprikorna i en ugnssäker form och fyll dem med köttfärsblandningen. Lägg riven ost över (cirka 40 g på varje paprika). Ställ in paprikorna i ugnen och grädda dem i 15-20 minuter i 225 grader.

Servering:
De köttfärsfyllda paprikorna serveras lämpligen med kokt ris och en smakrik hemgjord tomatsås.

Här är såsen som Joakim Anrell rekommenderar:

Tomatsås

Ingredienser till 4 portioner (c:a 4 dl sås):
6 tomater
1 liten gul lök eller två scharlottenlökar
1 tsk färsk hackad basilika
1 msk färsk hackad persilja
1 krm finhackad torkad oregano
1 krm paprikapulver
1 krm finmalen svart- och/eller vitpeppar
½ krm caynnepeppar
1 tsk salt
1½ tsk strösocker
ev lite soja

Tillagning:
Skär tomaterna i bitar om cirka 1x1x1 cm. Lägg tomatbitarna i en kastrull och låt koka upp. Skala och hacka löken i små små bitar som hälls i kastrullen. Låt tomaterna och lökbitarna koka på svagvärme i 5 minuter. Tillsätt den färska hackade basilikan och persiljan samt övriga kryddor och rör om. Låt alltihop koka i 10 minuter på svag värme. Smaka eventuellt av med mer salt, svartpeppar och strösocker. Tillsätt eventuellt lite soja.

Det låter väl gott? Var inte oroliga Ängeln och Leo J. Jag får nog igång hjärnan så skrivandet till grupparbetet kan fortsätta!

Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?