onsdag, november 08, 2006

 

Stockholmsbesök på G!

Jag åker upp tillsammans med klassen för att gå på studiebesök. Vår grupp har förberett två av besöken idag: Amnesty International och Westander Publicitet & Påverkan (en PR-firma).

Amnesty är ju känt av de flesta och jag sympatiserar med deras idéer. Lite smolk i bägaren är skandalen för sex-sju år sedan då Amnestys dåvarande ordförande Jesus Alcalá förskingrade 1,2 miljoner kronor från ett SIDA-projekt. Amnesty gick ut och uppmanade sina medlemmar att inte uttrycka egna åsikter om Jesus Alcalá. Munkavel på alltså! Men i stort sett tror jag att det är en bra och viktig organisation!

Westander verkar vara en spännande firma. Den startades i augusti 2000 av två bröder, fredsaktivisten Henrik Westander och oljebolagsdirektören Patrik Westander. En spännande kombination! Henrik var Svenska Freds vapenexportforskare, som polisanmälde Bofors för vapensmuggling. Det var ett jäkla liv, kommer ni ihåg? Patrik kommer från Handelshögskolan (vilket jag har svårt för) och har varit tillförordnad vd för Svenska Statoil.

Westander ägnar sig åt lobbying men betonar att all lobbying ska ske öppet. Deras uppdrag och deras kunder hålls inte hemliga och på hemsidan talas om att lobbying kan utföras av alla - det behöver inte krävas en tjock plånbok. De menar att lobbying kan främja demokratin men att det också finns faror. De åtar sig bara uppdrag som de sympatiserar med. Det låter för bra för att vara sant så det blir ett spännande besök!

Men man blir inte mätt och glad av kunskap allena. Nödvändigheten av lite
god mat och några öl borde jag väl kunna övertyga några i klassen om?




Visst ja, länkarna:

Westander
Amnesty

Comments:
Glöm inte att kolla på filmen "Thank you for smoking" där får man en god inblick i lobbying på hög nivå!
 
Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?