tisdag, januari 29, 2008

 

Spenatsoppa är underskattat!

250 gram djupfryst hackad eller hel bladspenat
½ eller en liten gul lök
1 msk vetemjöl
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ dl grädde
Salt, vitpeppar och riven muskot (hoppa inte över muskoten din fuskis)
Olja att steka i (inte solroseländet utan riktig virgin oil)

Hacka spenaten ganska så grovt (eller köp den färdighackad). Tina den lite först så är det lättare att hacka den. Skippa tiningsprocessen om du vill men då får du ta i. Håll i så fall in fingertopparna ordentligt, kom inte och skyll på mig i efterhand med fingrarna i en plastpåse. Hacka sedan löken och fräs den tillsammans med spenaten några minuter. Ta en 2-literskastrull så räcker den hela receptet ut.

Toppred soppan, det vill säga pudra över mjölet och häll i vattnet. Hallå, under omrörning givetvis! Du vill inte ha några klumpar i soppan och din mamma bor inte hos dig längre! Smula ned en buljongtärning och låt det koka tio minuter under lock på ganska svag värme.

Häll i grädden och krydda med salt och peppar. Riv i muskot så det blir en härlig brytning på smaken. Vad sa du? Har du färdigmald muskot? Jaja, det går lika bra med det men skrik inte ut det till alla. Att riva sin muskotnöt själv ger lite status hos oss matlagningintresserade så håll masken, låtsas åtminstone att du river! Värm upp soppan.

En hårdkokt ägghalva eller två ska flyta runt i soppan. Det är det närmaste vi skandinaver kommer den där ögonsoppan de serverade Indiana Jones i den-där-filmen vilken-av-dem-det-nu-var?

Åh, spenatsoppa är så jäkla mumsigt! Dessutom kvalificerar receptet för de tre magiska orden: Billigt, lättlagat och gott!

Comments:
Jag ääääääälskar spenatsoppa med hårdkokt ägghalva!!!! Ät för mig också! Här har de ingen spenatsoppa och ingen lax eller torsk eller någon fisk! Jag ska ge spetsopp-receptet till kockarna här!
 
hmmmm jag tycker om soppor och spenat men inte just spenatsoppa. det blir liksom för mycket spenatsmak då. dock lite hackad spenat i en fisk soppa!! mmmmmmmm.... :)
 
Ängeln, helt rätt!

Lilla S, helt fel men det är trevligt att du talar med mig igen. ;)
 
Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?