torsdag, maj 31, 2007

 

Jag hinner inte blogga...

..på grund av att B-uppsatsen och nya boken av Stieg Larsson tar all tid!

Men i all korthet måste jag berätta att B-uppsatsgruppen har arbetat tre dagar hemma på ön; måndag, tisdag och onsdag. Det har gått framåt och vi har haft roligt, i alla fall har jag haft kul. På dagarna har vi arbetat så vi knappt hunnit koppla av med en promenad men det har vi kompenserat på kvällarna då vi ätit och druckit gott samt spelat TP. Men visst har arbetet gått upp och ned, speciellt idag då vi fortsatte jobba med uppsatsen i stan. I morse flödade inte entusiasmen direkt men helt plötsligt släppte det. Det tidigare problemet med att få sju sidor att bli sjutton förbyttes till det angenäma problem som innebär att vi är tvungna att banta ned vårt material. Tjejer, det är en förmån att få jobba med er!

Nu raskt tillbaka till Stieg Larssons bok...

söndag, maj 27, 2007

 

Suddagumma tvingar mig att dammsuga!

Det är väl märkligt att man inte ska kunna bjuda hem några vänner utan att det där kvinnliga, nervösa ska komma fram. Det finns en skala över hur perfekt det måste vara tror jag, det vill säga det beror på vem som kommer:

1. Svärmor
2. Den egna mamman
3. Den respektives kompisar
4. Egna/gemensamma kompisar

Punkt ett, svärmor, är ju klassisk. "Du ska inte göra si utan så, min gosse är van att köttbullarna ska smaka på det här sättet". "Det är ganska dammigt här men det är ju nya tider nu där andra saker går före ett rent hem" och så vidare. Att sedan min morsa har ett rejält dåligt självförtroende och aldrig skulle våga sig på att kritisera hjälper liksom inte. Hennes roll som svärmor väger ändå över.

Punkt två, den egna mamman, är jag lite mer osäker på. Men jag tror att det handlar om att jämföra sig och nå fram till idealet. Har sedan egna mamman varit hemmafru med möjlighet att lägga dubbelt så många timmar på hemmet räknas det ändå som likvärdiga roller.

Punkt tre bygger på att man inte känner den respektives kamrater. Alltså är de representanter för den kritiska utsidan som man måste bli godkänd av.

Punkt fyra, egna eller gemensamma kompisar, är minst farliga. De känner oss och vi känner dem. Men det krävs (tydligen) ändå ett visst rollspel när det gäller förevisandet av det "lagom" perfekta hemmet.

Slutsatsen är alltså att när jag bjuder hem kompisar så tvingas jag att dammsuga. När Suddagumma bjuder hem kompisar har jag inte möjlighet att tvinga henna att städa, det har hon redan gjort innan jag (mot förmodan) tänkt säga något. Det är orättvist!

fredag, maj 25, 2007

 

Förbaskade dator!

Min bärbara har tappat ljudet. Det är hårdvarufel! Asus support tror inte att det är det som är felet utan att det är konflikt mellan drivrutiner. Bara för att göra dem till lags så körde jag Norton Ghost på hela datorn, blåste sedan rubbet och gjorde en recover. Plötsligt var jag tillbaka till januari 2004, spooky! Det var ett konstigt, publikfriande skrivbord med sommaräng och galet mycket färger. Ikonerna såg ut som någon psykedeliskt skapelse av en LSD-berusad designer som fått totalt fria händer. Microsoft när de får som de vill alltså! Servicepack? Nej, inga alls. Här var ett Win XP i originaltappning, som gjort för att attackeras och redo att våldtas av varenda liten förkrympt hacker.

Och ljudet då undrar ni? Självklart hördes inte det minsta pip, eller rättare sagt, ett pip hördes. Ett hysteriskt vrålande pip på högsta volym från systemhögtalaren så fort jag körde backspace ett steg för långt eller andra liknande manövrer. Jag kan (möjligen) leva utan ljud då supporten har meddelat att en reparation kostar mellan 200-400 Euro. Det jag inte kan leva med är att det kommer ett halvhögt skorrande ljud ur högtalarna hela tiden om jag inte slår av det trådlösa nätverket. Så i och för sig kan jag förstå att supporten misstänkte konflikt mellan prylarna.

Det slutade med en återställning och fem timmar senare satt jag alltså med samma konfiguration och samma fel som från början. I ren panik startade jag om datorn från DVD:n med PC Linux som operativsystem. Linux kunde i alla fall tala om att det inte kunde installera drivrutinerna för ljudet på grund av maskinvarufel. Dessutom slapp jag höra bruset från högtalarna eftersom Linux visste att det inte var någon ide att försöka få fram något ljud. Fick jag bara messenger att fungera via vad-det-nu-hette i PC-Linux skulle jag kasta ut Bill Gates redan idag!

Men nu får det vara färdigpysslat med dumdatorn för ett par veckor. B-uppsatsen kräver sitt (ja gruppen, jag har faktiskt läst en hel del också). Nu ska jag åka och handla tillbehören till den där rätten med morötter och rotselleri samt till potatissalladen. Oroa dig inte Lilla s, jag kommer ihåg barnmatsedeln också!

onsdag, maj 23, 2007

 

Dagens utmaning: Nutidskrysset.

Ni som regelbundet läser här kommer kanske ihåg att jag har försökt med liknande utmaningar tidigare. Då var det DN:s nutidstips. Visst var det svårt? För alla som kände sig lite korkade den gången så kommer här en ny chans, detta nutidskryss är hämtat från Smålandsposten och du hittar det här.

För mig gick det klart bättre denna gång än när jag gjorde DN:s test:

Nutidstest
v.20
9 rätt av 12 möjliga
Tack för din medverkan!
Av de 620 personer som gjort testet fick du bättre resultat än 254 personer. (41%)

Fenomenet att nutidstipsen är lättare i mindre tidningar har jag märkt när jag hemma testat min kunskap i öns lokala blaska. För att inte tala om korsorden. Vad ska man dra för slutsats av det? Jag vägrar komma med svulstiga uttalanden om att folk som bor på landsbygden är dummare än de i storstaden. Men kanske ansvariga redaktörer inte riktigt litar på sina läsares intelligens? Eller har vi som bor på landet ett ömtåligt självförtroende som behöver byggas upp genom lite lättare tester så vi får känna oss smarta?

tisdag, maj 22, 2007

 

Egentligen orkar jag inte blogga...

...men kunde inte motstå frestelsen när jag läste vad Mauricio Rojas skriver på DN debatt idag. Vad gör egentligen Folkpartiet med sina medlemmar? Alla (jaja, de som finns kvar då) kan ju inte yla mot månen från födseln?

Någon som förmodligen skriver mer nyanserat om Rojas rapport än vad jag orkar göra ikväll är Hartman. Hans inlägg är nyttigt, intelligent och jäkligt roligt. Snälla offra tre minuter och läs det!

måndag, maj 21, 2007

 

Jag gillar vindkraft.

Därför måste jag få fundera och gnälla lite: Det är nämligen påfallande ofta jag ser att vindkraftverk står stilla. När man kör E6-E20 mellan Halmstad och Göteborg så finns det en liten vindkraftspark på östra sidan om vägen, jag tror det är i Falkenbergstrakten. Det är femton vindkraftverk som är lika stora och ser exakt likadana ut. Oftast så snurrar tolv-tretton av dem piggt medan två-tre stycken inte rör sig. Hemma på ön såg jag förrförra veckan att ett vindkraftverk snurrade medan kompiskraftverket stod stilla i en annan vinkel. För några veckor sedan sattes fem nya vindkraftverk upp på en annan plats på ön. I morse snurrade tre av dem medan två stod stilla. Det såg ut som dessa två inte hade vridit sig upp i vind.

Varför är det så här? Stannar en turbin i ett vattenkraftverk rycker inte ledningen på axlarna och säger "jaja, det där fixar vi när vi får tid och lust". Är inte vindkraft lika "fint"? Eller är det så dålig lönsamhet så ingen bryr sig? Vad vet jag, lite irriterande är det i alla fall och det ger fel signaler till dem som lever som det fanns fem jordklot. Upp med fettspruta och skiftnyckel nu ni som ansvarar för snurrorna och ropa: "Låt snurrorna snurra"!

söndag, maj 20, 2007

 

Idag kom vi tillbaka till ön.

Nu har jag arbetat ikapp: Gräset är klippt, akvarierna är rengjorda och alldeles strax är även jag nyklippt och rengjord. Allt klart för att sticka till staden i morgon bitti och fortsätta med intervjuerna. Bra intervjumall ni gjort förresten tjejer!

Här kommer en kort rapport från de senaste dagarna:

Torsdag: Vi var lite slow starters efter gårdagens teater och efterkommande öl och eftersnack. Men framåt elva var vi på språng. Vi hann med en snabb sväng på Skogskyrkogården (som nu är ett av de svenska världsarven) innan vi åkte ned till Södertälje och Torekällberget där vi stämt möte med gamla kompisar. Skitkul att träffa dem! Vi fikade ett par timmar samtidigt som vi snackade ikapp åren. På kvällen blev det besök på Wirströms Pub i Gamla stan. Där satt en nyförälskad brorsdotter och hennes nya pojkvän som hon gärna ville visa upp för oss. Puben körde "Quiz Night" så vi bildade ett lag och försökte konkurrera med alla stamgäster. Första omgången hängde vi med men i omgång två var nog alla andra lag smartare än oss. Kul var det i alla fall!

Fredag: Dagen började med att jag och den äldsta promenerade i Hagaparken. Efter detta blev det besök hos lilla mamma i Sundbyberg. Våra båda tjejer och syrrans yngsta var med hos morsan. Efter fika och ett par timmars småprat delade vi på oss. Suddagumma och jag tog bilen och åkte upp till syrran i Krylbotrakterna. Vi kom dit ganska sent så kvällen räckte bara till mat och småprat.

Lördag: Vi for på utflykt till Ängelsberg, kulturen kräver sitt! Ängelsberg är en gammal bruksort där man tidigare framställde järn. Trevligt ställe med intressant historia, bra guide, lagom lång tur och bra kafeteria.



Bruksmiljön i Ängelsberg är förresten också världsarv. Två stycken sådana på samma helg, bra jobbat! På kvällen blev det grillat. Inte lika kulturellt men smaskens!

Söndag: Tidig hemfärd för att hinna med gräsmatta och allt annat hemma. Resten vet ni så nu är ni ikapp!

torsdag, maj 17, 2007

 

Tänk, jag kom åt Internet...

...någon som blir förvånad?

Teatern var så jäkla bra! Akt ett var ett sammandrag av den gamla originalpjäsen som jag redan sett ett par gånger. Akt två var nyskriven och handlade om fjärde generationen kvinnor, från 1993 och framåt. Ska några skådisar framhållas särskilt så blir det Andrea Edwards, Yvonne Lombard och Lo Kauppi. I orkestern finns en härlig Clara Kempff på trummor.

Gå och se pjäsen om ni har möjlighet!

onsdag, maj 16, 2007

 

Lillsemester!

Nu bär det av mot en minisemester i Stockholm och Västmanland. Medan Lilla syster och Ängeln sköter handledning och intervjubokning ser Jen G över de juridiska aspekterna och jag bevakar det kulturella. I kväll blir det teater: Jösses Flickor - Återkomsten.


I morgon ska vi träffa gamla kompisar. Vi släntrar runt på Torekällberget och ägnar dagen åt kaffedrickande och myspys. Har du några evenemangstips Liss? På fredag åker vi vidare till syrran (stora syster alltså) uppe i låtsasdalarna. Vi får se hur det blir med bloggandet närmsta dagarna. Känner jag mig själv rätt kommer jag nog att sno åt mig lite datortid här och där.

Lilla s, försök inte att passa på att smyga tillbaka katten medan jag är borta. Vi har kompisar som bor här och håller koll på (och räknar) djuren!

tisdag, maj 15, 2007

 

Vakna nu snälla hjärna!

Idag ska vi fundera ut en problemformulering, göra intervjumallar samt presentera detta på en handledning. Hur ska vi då lägga upp det? Vi har funderat på att ha en inriktning på förändringen i medielandskapet. Hur möter den traditionella dagspressen konkurrensen från nya medier, till exempel gratistidningar samt Internet med dess snabba nyheter och bloggar? Men formuleringen av problemet gör mig (som vanligt) lite förvirrad. Det vi håller på med är produktionsstudier, det vill säga villkoren för redaktionellt arbete. Vi ska alltså diskutera saker som gestaltningens förutsättningar, varför nyheter presenteras som de gör. Vilka nyheter kommer med och vilka gör det inte? Vad är utmärkande för nyhetsproduktionen och varför blir det som det blir i slutänden?

Är det så enkelt som att det här är delvis samma sak? Kan man tänka sig att skälet till att det "blir som det blir" beror på minst två huvudsakliga faktorer: Dels de traditionella värderingarna kring vad som är nyheter (vilka påverkas av politiska värderingar och ekonomi) och dels att man är tvungen att välja nyheter och skriva om dem på ett visst sätt för att möta konkurrensen i den nya tiden (vilka också påverkas av politiska värderingar och ekonomi)? Och hur blir då vår problemformulering?

Hur som helst var gårdagens fältstudier roliga! Vi deltog i ett morgonmöte och därefter for vi med ut på reportage. Ängeln rapporterade att hon hade haft jätteroligt. Jag misstänker att Jen G också var nöjd, hon fick ju göra ettan! Hur Lilla syster hade det vet jag inte riktigt. Hon hade i alla fall en låååång dag med bara en smörgås i magen samt halsont. Rapport kommer säkert när vi strax träffas...

söndag, maj 13, 2007

 

Idag har jag dåligt samvete...

...för att vi inte deltog i demonstrationen mot Nato igår. Vi promenerade in till centrum och hamnade vid Gustav Adolfs torg lagom till avmarschen. Jag och den yngsta tittade ett tag på demonstrationen och sedan funderande på varandra. Därefter gick vi och shoppade heminredningsgrejor och prylar till datorn istället. Vi avslutade med en fika på Café Cello. Då ångrade vi att vi inte gått med i tåget och visat vad vi tyckte men det var så dags då.

Jag har gjort reklam för Café Cello i bloggen tidigare men gör det gärna igen. Gör ett besök, det är ett härligt ställe med mysig inredning, fantastiska pajer, smörgåsar och soppor samt trevlig personal.

Idag ska vi äta brunch på Gotia, storasyster får servera oss, och därefter bär det av tillbaka till den lilla universitetsstaden. I morgon ska vi leka journalister, det ska bli kul!

lördag, maj 12, 2007

 

Studentlivet är hårt!

Jag antar att ni hade kul och allkårsfestade ordentligt igår på campus? Undertecknad var i alla fall uppe minst lika länge som er! Jag "deltog" nämligen passivt i en fest som slutade klockan 03:45 och började igen 04:30! Det var nämligen korridorfest i huset på Göteborgs motsvarighet till campus. Där befinner jag mig just nu. När festen äntligen slutade klockan sex var det för ljust för att sova. Själv slutade vi rumla vid midnatt och hade tänkt att ett-halv två var en lämplig tid att starta sovandet. Men som sagt, ödet och grannarna ville annorlunda. Tur att jag inte bor på campus därhemma!

Dagens motto är alltså orsaksbundet och lyder: "Skjut en student"!

torsdag, maj 10, 2007

 

Det har blivit trängsel i den politiska mitten....

...skriver Ola Ullsten idag på DN debatt. Han säger: "Inför valet verkade det som om folkpartiet försökte skaffa sig svängrum, inte genom att markera sin socialliberala profil men genom att med vad som med en populär men oklar term kallas att vara ''tydlig''."

Han menar att väljarna inte ser Folkpartiet som ett socialliberalt parti längre. Istället anses de ha vandrat högerut och närmat sig moderaterna.

Jag förvånar mig själv med att delvis instämma i Ola Ullstens analys. Förvånad, inte på grund av att jag håller med om delar av hans budskap utan för att jag fått tillfälle att hålla med Ullsten om någonting överhuvudtaget. Min uppfattning är visserligen att det råder trängsel. Men är trängseln i mitten? Börjar det inte bli relativt gott om utrymme i mitten nu? Där trängs ju bara socialdemokrater och vissa miljöpartister!

Har jag förstått det hela rätt så kan liberalism se ut på många olika sätt och många politiska partier och politiska ideologer av vitt skilda slag säger sig vara företrädare för liberalism.

En grundvärdering hos liberalismen som ideologi är att den sätter individens frihet i centrum. Friheten man här talar om är frihet från tvång samt valfrihet. Säga vad man vill men liberalismen står alltså på en stadig demokratisk grund. Historiskt menade man att genom frihet från styrning skulle de bästa produktionsmetoderna skapas, de bästa idéerna växa fram och inkomsterna skulle öka. Tanken var att levnadsstandarden för människorna skulle följa denna kurva. Tyvärr fanns här en brist i den liberala ideologin, den utgick från att människor var goda och rättvisa. De starka och framgångsrika skulle hjälpa de mindre bemedlade att få en bra standard och ett gott liv. Så var inte fallet, den ekonomiska politiken lyckades i den mån att de framgångsrika blev mer framgångsrika men stora grupper i samhället fick inte del av den växande ekonomin.

Här menar jag att liberalismen som ideologi misslyckades. För att reparera detta så växte en anpassad ideologi fram, socialliberalismen. Den tog inte lika starkt avstånd från inblandning från staten och andra myndigheter i ekonomiska och sociala frågor. Socialliberalismen verkade för att de svaga grupperna skulle få del av den ekonomiska utvecklingen. De såg också att dessa grupper behövde hjälp för att hävda sina intressen.

I Sverige ser vi några tydliga exempel på den socialliberala attityden i till exempel Göteborgs historia. Då Göteborg i slutet av 1800- och i början av 1900-talet var en stor handels- och sjöfartsstad med en starkt växande industri så skedde en stor inflyttning till staden från landsbygden. Arbetarna levde trångt och under miserabla förhållanden. För att råda bot på detta gick socialliberalerna i spetsen för att bygga fler och anständiga bostäder för arbetarna. När Albert Lilienberg blev stadsarkitekt 1907 gick han ännu ett steg längre: Han planerade estetiskt tilltalande arbetarstadsdelar med grönska och parker och landshövdingehuskvarter med god standard. Det är dock tveksamt om Lilienberg representerar en typisk liberalism. Han förespråkade nämligen en stark styrning från myndigheterna för att lösa bostadsfrågorna.

Ett annat exempel på god liberalism/socialliberalism är också från Göteborg. Där fanns Göteborgs handel- och sjöfartstidning 1832-1973. Från början var det en ren branschtidning för handels- och sjöfart men utvecklades mer och mer till att bli allmänt politisk med liberal inriktning. Här skrev kända liberala profiler bland annat Torgny Segerstedt. Segerstedt var chefredaktör under andra världskriget och hade en mycket rakryggad linje mot nazismen. Han var så kompromisslös, i ett för övrigt fegt Sverige, att kungen kallade till sig Segerstedt och bad honom skriva mindre kritiskt om Hitler och Nazityskland.

Hur många av dagens aktiva folkpartister känner igen sig och placerar sig i den socialliberala ideologin?

Jag avslutar med: Skulle jag mot all förmodan (ve och fasa) vakna en morgon och vara liberal så skulle jag vilja vara Torgny Segerstedt, absolut inte Lars Leijonborg!

onsdag, maj 09, 2007

 

Idag har vi besökt tidningen.

Vi fick ett mycket bra mottagande. Vi gick på rundvisning och sedan intervjuade vi redaktionschefen i cirka en timme. Han verkar bra och självständig. Vi fick också träffa personalchefen som hjälpte oss att ta fram lite statistik. På måndag ska vi vara med på morgonmötet och sedan bär det av ut på reportage. Han skulle försöka få ut oss alla fyra, var och en på olika uppdrag. Det kommer att ge oss bra bakgrundsinformation och känsla för organisationen. Vi kommer sedan att genomföra ett antal intervjuer och därefter blir det skrivarläger på ön!

Efter besöket blev jag förskottsfirad och bjöds på konditori av tjejerna. Mig tycka om det och dem!

tisdag, maj 08, 2007

 

Gruppen är nu insocialiserad...

...vilket betyder att vi har flamsat, ätit lunch, shoppat damkläder (dock inte till mig) varit omklädningsrumsvakter åt Ängeln samt köpt vin, cider och öl. Det lutar alltså åt ett VG-arbete.

Sett ur ett seriöst perspektiv har vi bokat ett möte med nyhetschefen på ortens stora tidning. Vi har förklarat att vi inte har struktur eller intervjumallar ännu varför han kommer att förklara organisationen och ge oss en rundvandring i lokalerna. Dessutom kommer vi att delta i ett morgonmöte nästa vecka för att insupa atmosfären, lära oss lite om rutinerna och få en möjlighet att presentera oss för personalen (och bli presenterade). Det här kommer att bli roligt!

måndag, maj 07, 2007

 

B-uppsatsen i fokus!

Idag har vi haft inledande handledarmöte och i morgon kör vi igång med första gruppmötet. Nja, andra egentligen, vi har redan haft ett kort möte där vi har bokat upp ett antal arbetsdagar. Jag fick en massa inspiration av mötet och nu har jag ganska klart för mig vad jag skulle vilja att vi riktade in oss på. Men vi är fyra stycken så vi får förhandla och jämka. Det blir säkert enighet till slut! Det enda som stör glädjen en aning är att lilla My hatar mig. Men vissa saker får man helt enkelt ta. Och du vet ju att jag gillar dig ändå My, minns hur du presenterade mig för din kompis på studentpuben: "Det här är Pellepenna och han älskar mig". Vi kommer att ha såååå roligt i vår grupp utan dig lilla My! :-P

Annars började dagen inget vidare. Jag skulle ta med mig en massa akvariefisk från ön till stan. Där skulle en kille från Ängelholm möta upp och göra affär på mina fiskar. Jag kom iväg 20 minuter för sent och drabbades av vägarbeten och annat elände. Dessutom höll en av påsarna med fisk inte luft så jag fick ge första hjälpen på en p-plats. Men allt ordnade upp sig till slut och det blev riktigt fina pengar på affären. Dagens summa tillsammans med pengarna från den fisk jag sålde igår (till en kille som kom körande ända från Vetlanda, dvs 25 mil) gör att hobbyn känns lite roligare än vanligt!

Nu ska jag ägna eftermiddag och kväll åt kontemplation. Med andra ord, äta gott, se en dålig film och läsa vidare i "Svinalängorna". Fast egentligen vill jag se Elfsborg få stryk av DIF men jag orkar inte cykla ned till Harrys mellan regnskurarna. I morgon börjar arbetet och då stiger moralen.

söndag, maj 06, 2007

 

Ska högskolorna göras om till yrkesskolor?

Eller ska de bli en variant på arbetsmarknadsutbildningar? Ja, tydligen, om Juseks vd Louise Adelborg får som hon vill. Adelborg skrev igår på DN debatt att högskolorna sviker studenterna genom att inte vara tillräckligt anpassade till arbetsmarknadens krav. Hon tar upp England som ett gott exempel där högskolevärlden är "uppdaterad om arbetsmarknaden och snabbt låta nya trender få genomslag i utvecklingen av universitetets kurser".

Jag menar att högskolorna inte skall vara yrkesskolor eller leverantörer av arbetskraft till näringslivet. Visst skall utbildningen leda till anställning men inte till en begränsad yrkesuppgift. Det finns en mängd "yrkesskolor" här i landet, till exempel KY-utbildningar, arbetsmarknadsutbildningar, polisskolan, vidareutbildningar, internutbildningar m.m. Alla dessa har till syfte att möta ett behov hos arbetsmarknaden. En akademisk utbildning bör vara bred och sätta bildningen i fokus. Inriktningen bör inte låsas till ett enstaka yrke. Rent praktiskt är det förmodligen dessutom omöjligt att "låta nya trender få genomslag" i högskolornas utbildning. När tre år har gått och studenten träder ut i arbetslivet är förmodligen just dessa trender över och nya kunskapsnischer är på tapeten.

Adelborg skriver vidare: "Studenterna ska under sin utbildning ha getts träning och stöd som gör att de är öppna för att starta eget eller skapa sig en egen anställning som alternativ till en traditionell anställning direkt efter sin examen". Jag håller inte med här heller. Entreprenörskap är praktiska färdigheter, det handlar mycket om inställning och personlighet och är förmodligen svårt att lära ut. Dessutom passar det inte alla. Men med en gedigen teoretisk bildning tror jag vi får den kunskap och det självförtroende som gör att vi har lättare att ta för oss. Dessa egenskaper kan göra att de som är intresserade vågar ta steget ut och starta eget och bli "entreprenörer".

 

Söndag 6.5.07

Dagens namn är Marit som är ett läckert namn och Rita som är mindre läckert (sorry alla Ritor). Dagens låt är Oh Laura - "Release me". Sångerskan låter nästan exakt som Anna Ternheim.

Citat från boken "A, B, C och D" om akademiska uppsatser:

"Det är klart att detta [olika bedömningskriterier] leder till att studenter som läser flera ämnen i sin utbildning och bedöms lite olika i olika ämnen, ibland kanske till och med mycket olika, blir frustrerade och känner sig orättvist behandlade".

Bit i den du Elvi! Eller är det så att dina bedömningskriterier är rätt och att vi blir betygsmässigt överkompenserade i alla våra egna ämnen? Hemska tanke!

Nu ska gräset få en ny frisyr, typ marinkårsfrilla...

lördag, maj 05, 2007

 

Post tenta!

Härliga känsla! Jag brukar säga att jag inte är nervös innan tentorna men idag kom jag på att jag alltid pratar mer än vanligt innan vi går in i tentasalen. Efteråt fryser och huttrar jag. Med andra ord så är min hjärna inte nervös men kroppen är det. Fast talcentrum sitter väl i hjärnan så där sprack den teorin. Hur som helst, det är härligt när en tenta är avklarad!

Precis innan vi skulle gå in fumlade jag med glasögonen så att de for i golvet och det högra glaset hoppade ur bågarna. Jag lyckades pillra eländet på plats igen, det hade blivit jobbigt att sitta i nästan fyra timmar och blunda med ena ögat. Nästan fyra timmar ja, dagens övning var ovanlig på så sätt att jag bara hade 6-7 minuter kvar av tiden när jag lämnade in tentan. Tiden flyger iväg när man har roligt!

Nu har jag varit och hämtat gräsklipparen på verkstaden. Men idag ska inte klippas ett enda grässtrå. Jag har just sjunkit ned i en stol på verandan med en öl och datorn i knät. En viloeftermiddag kan man väl få efter avslutad kurs? I morgon ska 6-7000 kvadratmeter gräs klippas. Var det något mer? Jo, jag hittade ju en bok: "A, B, C och D - vägledning för studenter som skriver akademiska uppsatser". Den ska vara läst innan B-uppsatsen påbörjas har jag ett svagt minne av. Innan måndag alltså...

fredag, maj 04, 2007

 

Ingen grillning, inga kärnvapen och ingen koll på läget?

Vad gäller grillningen i rubriken så handlar det om att vädret var alldeles för fint för att sätta sig på studentkrog och köra after school idag. Jag föreslog grillning som alternativ och Lilla syster försökte få ihop ett klassgäng. Det var tydligen totalt omöjligt, skulle inte klassisarna plugga in i det sista så skulle de sitta och glo in i stearinljus med sina respektive. Jag finner detta mycket märkligt! När två så oerhört sympatiska människor som Lilla s och jag kallar ska väl medborgarna glatt sluta upp kring grillkolet?

Vad gäller "inga kärnvapen" i rubriken så är det en folkpartist som skriver på DN debatt idag. Iran försöker trotsa "FN:s atomenergiorgan IAEA och uppfyller inte de förpliktelser man är ålagd genom FN:s säkerhetsrådsresolution". Så långt är jag med (och håller med), kärnvapen är en otäck teknik och bör inte vara i var mans ägo. Men handlar det om kärnvapen eller fredlig kärnkraft? Jag kan inte bedöma detta. Handlar det om kärnvapen bör Iran kritiseras och motarbetas. Fredrik Malm menar att Irans framtida kärnvapen främst hotar Israel. Men det Fredrik Malm sedan så bekvämt glömmer är att Israel redan har kärnvapen, se till exempel denna länk. Bör vi inte vara åtminstone lite kritiska mot detta faktum?

"Ingen koll på läget" i rubriken hänvisar till de partier i debattinlägget där Fredrik Malm sedan börjar yra om att Iran är antisemiter. De är möjligen antisionister, inte antisemiter. Semiter är beteckningen på folkslag där både judar och araber ingår. Lik förbannat lyckas en massa människor (främst folkpartister känns det som) få det till att araber tycker illa om judar för att judarna är semiter. Låter det logiskt? Jag tror att det som det egentligen handlar om är att en del stater, framförallt arabstater, intar en antisionistisk hållning. De är alltså emot den politik (sionismen) som förespråkat (och förespråkar) en judisk stat-Israel.

Jag ska inte inbilla mig att jag är den rätta att lösa världsproblemen och mellanöstern är ett mycket komplext problem. Men jag är mycket less på Folkpartiets blindhet och bristande objektivitet i mellanösternfrågan. Själv är jag vacklande i min uppfattning om sionismen men är definitivt inte antisemit. Jag gillar både araber och judar och alla andra folkslag också. Kram på er! Så ni storsvenskar som tänkte gå in här och hurra nu: Gör er inte besväret, ni kommer bara att mötas av en demokratisk doja i huvudet!

Slutligen, vad gäller kärnvapen/kärnkraft och Iran så finns det andra vinklingar på frågan, allt är inte svart eller vitt. Vi kan inte dela in världen i indianer och vita där de vita alltid har rätt att göra vad de vill. Titta till exempel på denna artikel i SvD. Det viktigaste är att var och en är kritisk och skaffar sig ett eget underlag för sin uppfattning!

torsdag, maj 03, 2007

 

Stora pluggaredagen, dag ett av två.

Nu ska här studeras kvantitativa metoder. Ordlista ska skapas och tabeller likaså. Vad var det mer? Äh, jag utgår från anteckningar och håller mig undan Djurfeldt i största möjliga utsträckning så går det nog bra. Tentan är på lördag och vilken uppladdning är väl bättre inför den än after school i morgon kväll? Är någon på så åker jag över till stan i morgon eftermiddag.

För er som av någon outgrundlig anledning bryr sig om mina missbruksproblem kan jag meddela att idag inleds behandlingssteg nummer två, från 21 mg till 14 mg. Ja, jag talar alltså om nikotinplåster. Lustigt nog visade det sig på apoteket igår att 14 mg-plåstren bara finns i en-veckasförpackning. 21 mg-varianten fanns i tvåveckorsförpackning med ordentlig rabatt.Rackarns läkemedelsbolag, de lurar in mig på ett avgiftningsprogram och mitt i behandlingen höjs priset. Men det är värt varenda krona att bli snusfri!

Apropå nikotin, ni har väl sett "Thank you for smoking"? Om inte, gör det snarast!

Nu tillbaka till studierna...

tisdag, maj 01, 2007

 

Ny teknik har anlänt till byn...

Jag hämtade en ny DVD-brännare till min bärbara på låtsas-posten idag och efter byte av ram och skifte av kontaktdon passade den! Helt plötsligt kan jag bränna en DVD på 15-20 minuter och använda både plus- och minusskivor. Härligt, nu kan min bärbara och jag fortsätta dela hushåll några år till. Tack till Andjoh för tipset!

I övrigt är det härligt att vara alldeles själv igen utan att ha en massa kompisar runt benen som man ska ta hänsyn till hela tiden. Jag har mest slappat i soffan idag. Kurslitteraturen glor surt på mig från bordet men jag testar en ny taktik (dvs att inte plugga). I morgon är det sista föreläsningen inför tentan och sedan har jag två dagar på mig att tokplugga. Det kommer säkert att fungera. Men det vore väldigt roligt att få resultatet från förra tentan innan man kastar sig över nästa!

Nu blir det snart "Bones" och en kopp kaffe, därefter fotboll; Liverpool - Chelsea. Slöa is the shit!


 

Dags att summera helgen?

Jag har varit en dålig bloggare, jag vet, men det har varit mycket aktiviteter här och tiden har runnit iväg. Nu har det lugnat ned sig så jag kör en uppsamlingsrapport av den berömda "fotbollshelgen":

Den började i fredags med panik hos mina gamla bästisar L&L. De har skaffat sommarstuga i "min" by på ön och det var hos dem som huvuddelen av festandet skulle gå av stapeln. De kom nedåkande på fredagen och enligt våra planer skulle vi inte äta middag tillsammans utan träffas i lugn och ro senare på kvällen för att ta några öl och prata lite skit. De andra i fotbollsgänget skulle komma först på lördagen. Men när jag och Suddagumma kom hem från IKEA-shopping på fredagseftermiddagen så mötte vi den kvinnliga delen av L&L. Hon kom från affären med något jagat i blicken: "B och I kommer om 20 minuter" skrek hon. "Men de skulle ju inte komma förrän i morgon" sa jag. "Min virriga man har tagit fel på dag" muttrade hon. "De ringde för 45 minuter sedan och sa att nu skulle det bli gott med mat. Vi hade en burk sill och sex potatisar i kylen så jag fick åka och panikhandla" kved hon. En bra start på en lugn och skön helg!

Det redde ut sig för dem och när vi gick över till dem senare på kvällen rådde en avslappnad stämning. Det var skitkul att sitta och dricka öl vid den sprakande brasan och uppdatera sig på vad alla hade haft för sig sedan vi sågs sist.

På lördagen tog vi en långpromenad runt naturskyddsområden och längs havet. När vi till slut kom förbi vår sjöbod hade någon hustomte ställt av ett par korgar med kaffe, smörgåsar, whisky och öl inne i boden. Det blev några timmars trevlig picknick i solen innan vi gick hem. På kvällen blev det en härlig köttgryta och goda drycker hos L&L.

Sedan var den stora dagen äntligen här. Nu skulle Kalmar FF få storstryk! L, B och jag tog bussen in till fastlandet så att tjejerna slapp vara chaufförer. Vi kom in ett par timmar innan matchen och började med en öl på en solig uteservering. Gästerna var från båda lagen och det var en härlig stämning med kamratliga tråkningar. Efter den välförtjänta ölen gav L och jag B en guidad tur i staden. Vi tittade på fästningsbyggen och gamla torg. Vi gick även förbi den pub som Järnkaminerna hade hyrt. Där var det ett jävla liv men stämningen verkade vara god. Dock kände vi inte för att blanda oss med skråliga juniorer så vi gick tillbaka till krogen för att äta lunch. Men vi blev inte insläppta, helt plötsligt hade krogen blivit full. Jag visade vakten på två tomma bord på uteserveringen och han såg generad ut men hävdade att han hade sina order. Så kan det gå när man har en vackert blå-gul-röd matchtröja på sig. Vi gick vidare men när vi skulle gå in på en krog som såg trevlig ut blev vi inte insläppta där heller. Men nu hade vakten bytts ut mot fem lönnfeta hemmasupporters som förklarade att vi inte var välkomna. Jag surnade till och tänkte tränga mig in ändå men L & B som är några år vuxnare än mig avstyrde den incidenten.

Vi travade vidare och hittade äntligen en trevlig pizzeria med uteservering och vänlig personal. Lagom till vi hade ätit upp anslöt politikern och det var dags att trava iväg till fotbollsstadion. Här stördes den trevliga helgen något av att KFF spelade skiten ur DIF. Efter tursamma 0-0 i halvlek gick vi ut en sväng i pausen för att leta upp en toalett. Nu är inte KFF lika utvecklat som storstadslagen så det fanns typ en toalett för de 3000 på norra läktaren. Som alternativ fanns dock en strandremsa mot sjön så jag och politikern ställde oss bland de andra 30-40 kissnödiga och försurade vattendraget. L passade på att ta ett foto. Det blev faktiskt en rolig bild; fyrtio man står på rad och pinkar medan tjugo poliser står fem meter bakom och bevakar så att det går rätt till. Vi funderade på att sälja bilden till Expressen, en pinkande politiker borde vara värt några tusenlappar, men som de goda kamrater vi är avstod vi!

Andra halvlek började och det blev ingen rolig tillställning. Under en minut krossades våra drömmar av en utvisning och en straffspark. Med 1-0 i baken var det väldigt tyst i bilen hem.

På kvällen hade vårt goda humör återkommit. Vi grillade spett och hjälpte, under alkoholens inflytande, politikern med att "förbättra" hans 1:a-majtal. Vi hade många bra förslag men jag tycker mitt var bäst; jag föreslog Nynningens gamla progglåt "För full hals" med text av Majakowski som alternativt tal. Jag skrev till och med ut texten till honom. Mest förtjust är jag i slutraderna:

"Jag skiter i dom ädla statyerna i brons,
jag ger fullkommligt fan i marmorns slippriga konst,
det enda monument som passar vår tid,
är socialismen, härdad i strid".

Det vore lite kul om han tar fel papper idag när han ska hålla talet. Jag håller tummarna för att det blir så!

Gårdagen bestod av ny långpromenad, en god laxmiddag hemma hos oss och den traditionella valborgselden i grannbyn. Efter lite avrundning hemma hos oss efter brasan var det jäkligt skönt att gå och lägga sig. Nu ser jag fram mot ett antal dagar utan alkoholhaltiga drycker.

Nu vet ni allt om helgen. Kvar är bara minnen och en gigantisk disk som täcker varenda bänkyta i hela köket. Bäst att jag går och tar hand om den nu!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?